Obiecte care levitează cu ajutorul luminii: cum e posibil

de: Bianca Prangate
21 03. 2019

Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au descoperit o cale de a face obiectele să leviteze cu ajutorul luminii.

Această cale este însă pur teoretică, cel puțin pentru moment. Oamenii de știință, care au publicat studiul lor în jurnalul Nature Photonics, speră să folosească tehnologia pentru a controla traiectoria navelor ultra-ușoare în spațiu. Așadar, nu ar mai fi nevoie de combustibil, ci doar de un laser puternic aruncat de pe Pământ către o navă.

Oamenii de știință au creat sistemul fotonic de levitație și propulsie prin crearea unui model complex, care ar putea să fie gravat pe suprafața unui obiect. Când o rază de lumină concentrată se reflectă din gravura obiectului, obiectul se „auto-stabilizează”, în încercarea de a sta în calea razei de lumină laser concentrată.

Descoperirea aceasta a fost făcută mulțumită unei alte descoperiri anterioare, anume pensetele optice. Aceste pensete folosesc o rază puternică laser pentru a atrage sau a respinge obiectele microscopice. Singura problemă este că aceste pensete pot manipula obiectele mici doar la distanțe microscopice.

Autorul principal al studiului, Ognjen Ilic, a explicat întregul concept de pensete microscopice mai simplu însă: „Se poate levita o minge de ping pong folosind un jet precis de aer de la un uscător de păr. Dar nu ar funcționa dacă mingea de ping pong ar fi prea mare, sau dacă ar fi prea departe de uscător, și așa mai departe”.

Teoria oamenilor de știință de la Caltech nu a fost încă testată și în viața reală. Cu toate astea, ei cred că dacă va funcționa, ar putea trimite o navă către cea mai apropiată stea din sistemul solar fără combustibil, în 20 de ani.

„Este o aplicație deosebit de interesantă să folosim această tehnică drept o metodă de propulsie a unei nave spațiale de nouă generație”, a explicat profesorul Harry Atwater, de la Caltech Division of Engineering and Applied Science. „Suntem departe de a face asta, dar suntem în procesul de a testa principiile”.